Sreda, 08.05.2024 | 15:18

5 godina razvoja Divčibara , šta smo postigli?! ( Turističke atrakcije)

Iako su Divčibare oduvek važile za porodičnu i dečiju lokaciju za odmor, poslednjih godina dosta toga se promenilo. I dalje su zadržale taj status ali uporedno sa infrastukturom radi se i na poboljšanju i proširenju turisičkih atrakcija.

Godinama unazad nemarni građvinci ali i turisti narušavali su sliku Divčibara praveći divlju deponiju na mestu sa možda i najlepšim pogledom, na vidikovcu „Golubac“. Grad Valjevo pre svega je naložio čišćenje i uklanjane deponije a zatim, zajedno sa Turističkom organizacijom Valjevo, uradili su projekat vidikovca na ovom mestu a njegova izgradnja očekuje se u narednom periodu.

Pored toga, ono što je definitivno falilo Divčibarama je uređen centar predviđen za pešake, s toga je isprojektovan put S6 koji vodi od ski staze „Crni vrh“ sve do samog centra, tačnije do novoizgrađene pijace. Pored toga, isparcelisane su parcele i unet je plan izgradnje pešačkih staza oko sva 3 tresetišta što će dodatno privući ljubitelje prirode.

Divčibare se mogu pohvaliti i BIKE PARK-om koji je izgrađen uz glavnu ski stazu sa propratnim mobilijarom u dužini od 4km, te u vožnji mogu uživati i iskusni biciklisti kao i amateri obzirom da je bike park ima 2 kategorije (staze). Bicikle možete iznajmiti na nekoliko mesta , u Info centru TO Valjevo, ali i ebike u „Maglian campus-u“ kao i u centru Divčibara.

Ranije, Divčibare ste mogli obići samo jednim vozićem, sada ih ima nekoliko a broj vožnji je povećan. Sve vožnje kreću iz centra Divčibara, kod dečijeg parkića koji je takođe renoviran u poslednjih 5 godine te je postavlljen tartan a sprave poseduju sve potrebne licence i dozvole za bezbednost dece.

Najnovija atrakcija je TUBING STAZA za koju su odobrena sredstva od Ministarstva turizma i čija izgradnja počinje u naredna 3 meseca. Tubing staza biće dugačka preko 120m i prema nekim tvrdnjama to će biti najduža staza ove vrste u Srbiji.

Takođe, Grad Valjevo i TO izdali su knjigu o legendi nastanka Divčibara koja nas vraća u doba Osmanlijskog carstva i konačno rasvetljava misteriju koje Divčibare kriju a izgradnja lokaliteta koji se nalaze u ovoj knjizi su u toku što će predstavljati temelj brendiranja Divčibara.

Sa sve veći brojem turista, otvoreni su i spa centri u hotelu „Royal Mountain“ i „Crni vrh“ kao i nekoliko igraonica predviđenih za najmlađe . Tu su i restorani „Sanjar“ i “ Cemtral D“ koji svake subote i za praznike organizuje svirke pa tako Divčibare sve više posećuju i mlađe generacije.

Fokus grada Valjeva u poslednjih 5 godina bio je na infrstrukturi Divčibara a prema rečima Vladimira Blagojevića, koordinatora za Divčibare, sada je red na „umivanje“ Divčibara a pre svega radi se na vraćanju statusa TURISTIČKOG MESTA što će dodatno olakšati razvoj i onogućiti još veća sredstva za nove investicije i proširenje turističkog sadržaja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *