Četvrtak, 11.05.2023 | 06:54

Beli narcis cvet ljubavi

Divčibare su poznate kao jedna od najlepših planinskih destinacija u Srbiji, a u proleće se pretvaraju u pravu oazu mira i lepote. Beli narcis je cvet ljubavi i nezaobilazan deo ovog pejzaža, stvarajući nezaboravnu sliku koju ćete pamtiti zauvek.Ovi cvetovi su ne samo prelepi za gledanje, već imaju i neverovatno značenje.

Po divčibarskoj legendi, kraljević Andrijaš obećao je vili Razvigori na rastanku da će joj svaki dan slati carske supove da joj donesu njegova pisma iz daljine gde god da ga sudbina zadesila, a ona da će svakog proleća rasuti na livade Divčibara cvetove belog narcisa kao znak njene večne ljubavi.

Narcis je vesnik proleća, a njegov cvet je simbol leta, topline i otvorenosti. On je jedan od prvih cvetova koji unosi
boje posle tmurne zime. Cveta od marta do maja. Beli narcis je široko povezan sa mirom, čistoćom, nevinošću i duhovnošću, često povezan sa Devicom Marijom. Ovo simbolično značenje može biti razlog što se belo cveće tako često pojavljuje na venčanjima i verskim događajima. Prevalencija belog Narcisa možda daje dodatnu težinu ideji da oni imaju religiozni značaj, posebno u vezi sa hrišćanstvom i Isusovim vaskrsenjem. Jedan od najranijih poznatih primera umetnosti sa cvećem Narcisa je mural otkriven na iskopanom zidu zgrade u Pompeji, koji je bio zakopan i sačuvan u vulkanskom pepelu.

Pozitivna simbolika cveta Narcisa čini ga odličnim izborom poklona za svaku priliku, posebno kada osoba koja poklanja zadivljujući buket namerava da pošalje želje za sreću i ljubav. Svako ko odluči da pošalje narcise na poklon uvek treba da vodi računa da ih pošalje u gomili, jer se smatra da je jedan narcis predznak loše sreće. Narcisi se tradicionalno daju za proslavu godišnjice braka, posebno desete godišnjice braka. Ipak, ne preporučuju se za korišćenje u cvetnom aranžmanu na venčanjima. Starogrčki mit o Narcisovom samoobožavanju doveo je do opšteg verovanja da narcisi na venčanju mogu osuditi mladu na ceo život sujete i nesrećnog braka. Narcisi su takođe popularan izbor poklona za mnoge rođendane, i oni su „zvanični cvet“ za rođenje u martu, kao i decembarski cvet.

Kada posetite Divčibare u vreme cvetanja belih narcisa, očekuje vas predivan pogled na ove prelepe cvetove koji se prostiru u svim pravcima. To je prava poslastica za vaše oči.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *