Nedelja, 23.07.2023 | 20:46

Čalačko jezero kao ogledalo neba

Priroda oko nas je puna različitih divnih mesta, a jedno od njih je sigurno Divčibare. Jedna od skrivenih atrakcija je i Čalačko jezero. Divčibare je poznato po svojim rezervatima prirode, ima čak četiri – Vražji vir, Zabalac, Crnu reku, i posebno, Čalački potok

Sve to govori o koliko je ovaj kraj poseban i koliko je priroda ovde lepa. A baš uz Čalački potok izgrađeno je jezero koje pruža vodu za celu Divčibare. Jezero je veličine otprilike 3 fudbalska terena, a prizor koji se može videti je zaista čaroban. Jezero koriste za piće ljudi koji dolaze i žive na Divčibarama, a tokom turističke sezone to je zaista mnogo ljudi. Zato su neke aktivnosti ovde zabranjene, da bi se sačuvala čistoća vode.

Čalačko jezero 1

Sama brana jezera se nalazi ispod mesta koje se zove Kraljev sto. Zanimljivo je da je voda nekad bila braon boje, ali to nipošto nije značilo da nije dobra za piće. Sa vremenom, uz pomoć donacija iz Sjedinjenih američkih država, postavljen je uređaj za čišćenje vode, tako da je sada voda savršeno i proverljivo čista. Ipak, jezero ne može da pruži dovoljno vode za sve potrebe Divčibare, pa se planira proširenje mreže.

Okolina jezera je puna različitih vrsta drveća: bukve, jele, crni bor, beli bor, smrča, breza. To je još jedan od razloga zašto je ova priroda zaštićena zakonom. Ne smemo zaboraviti da se ne možemo kupati u jezeru niti pecati, da ne bi zagađivali vodu. Jezero se puni vodom iz potoka, a nakon zime i otopljenim snegom.

Čalačko jezero 2

Iako ne možemo da se kupamo, definitivno bi kada bude za to uslova trebali posetiti jezero. Pogotovo je lepo u proleće, kada se sve topi i priroda se budi. Zato sledeći put kada budete bili na Divčibarama, svratite do Čalačkog jezera, i možda će biti dozvoljen prilaz jezeru. I ne zaboraviti da treba da čuvamo prirodu. Divčibare je posebno poznato po čistom vazduhu i kristalno čistoj vodi, a na nama je da to sačuvamo i za buduće generacije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *