Nedelja, 03.09.2023 | 10:38

Da li je zaista smanjeno interesovanje za Divčibare?

Divčibare su doživele veliku ekspanziju u periodu pandemije Korona virusa. Kako je mogućnost izlaska iz zemlje bila otežana, tako su se domaći turisti okrenuli odmoru u Srbiji. Divčibare su bile idealna destinacija, mirno mesto, još uvek nedovoljno istraženo i eksploatisano. Ali šta se dešava sa ovim turističkim centrom nakon normalizacije života i otvaranja granica? Da li se smanjila zainteresovanost za Divčibare?

U protekle 3 godine, grad Valjevo pokrenuo je projekte vezane za infrastrukturu kao što je vodovodna mreža i rezervoari neophodni za nesmetano snabdevanje vodom. Izgradila se i trafo stanica, magistralni put Krčmar-Divčibare, kao i dva parkinga (jedan kod ski staze Crni vrh, drugi u neposrednoj blizini Pošte). Svi ovi radovi iziskuju kopanje, bušenje, tešku mehanizaciju a sve sa ciljem da se uspostavi nepohodna infrastruktura koja će kasnije biti temelj razvoja turističkog centra Divčibare. Izgradili su se hoteli kao i dosta novih apartmana. Urađen je i urbanistički plan kako bi se suzbila prekomerna izgradnja a nadležni kažu da se radi i na projektu kanalizacije koja bi upotpunila infrastrukturu ovog mesta. Svi ovi radovi su, nesumljivo, odvukli neke od turista.

U medjima se moglo čuti da neki od starih Divčibaraca, poput nekih od vlasnika hotela nisu zadovoljni letnjom sezonom, da je mnogo manje posetilaca. Međutim, čini se da su vlasnici apartmana zadovoljni posetom i da su mnogo bolje „prošli“ od hotela koji su jedni od prvih izgrađeni na Divčibarama. U prilog tome govori činjenica da je gotovo bilo nemoguće pronaći smeštaj za ovogodišnji Mountain Music Fest za koji organizatori tvrde da je ove godine posetilo oko 5000 ljudi, a ovaj festival pohvalili su i organizatori najvećeg muzičkog festivala u Srbiji – „Exit“. Sve ovo govori da se na Divčibarama stvara tržišna konkurencija, što bi trebalo da dovede do toga da svi ugostitelji daju svoj maksimum kako bi privukli turiste njima.

Takođe se moglo čuti od gradske vlasti da je sledeća godina presudna i da će ona dati pravu sliku o tome kuda idu Divčibare, te upravo zbog toga počinju sa radom na brendiranju i izradi sadržaja na Divčibarama za šta smatraju da će Divčibare staviti u centar interesovanja turista.

Nesumljivo je da se svi divimo selima na planinama u Švajcarskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji i da bi voleli da i Divčibare budu tako uređene, organizovane i prepune sadržaja, ali koliko je realno da za 3 godine možemo doći do toga? Zbog toga je neophodno napraviti dobar osnov kao što je infrastruktura, neophodno je raditi na zanimljivim sadržajima koji nisu svojstveni za ostale planine kod nas, na bredniranju. Sve ovo iziskuje dosta truda i vreme, a gosti će sami prepoznati kvalitet i drugačiju ponudu a Divčibare će i dalje biti jedna od omiljenih turstičkih mesta u Srbiji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *