Četvrtak, 09.11.2023 | 10:12

Da li ste znali? Divčibare su imale bazen na otvorenom

Ako kreneš u šetnju po Divčibarama, nedaleko od samog centra, primetićeš potpuno zarastao otvoreni bazen. Nekada je na mestu te ruine od bazena bilo jezero na kojem si mogao voziti čamcem, a bilo je i onih hrabrih koji su se u njemu kupali, iako je voda bila zamućena od velikog mulja. Priča starih Valjevaca kaže da je jezero nastalo zbog male brane kojom je pregrađen praktično potok. Sedamdesetih godina, kada su odlučili očistiti jezero od nanetog mulja, uklonili su branu i voda je istekla.

Stariji Valjevci sigurno pamte, a i ja se dobro sećam vožnje čamcima na tom jezeru. Bez obzira na to što nije bilo najčistije, privlačilo je veliki broj posetilaca i bilo je sastavni deo turističke ponude Divčibara u to vreme.Tada je preduzeće „Uprava banja“, koje je gazdovalo Divčibarama, odlučilo da na tom mestu izgradi otvoreni bazen, što je i učinjeno. Nažalost, voda kojom bi bio napunjen bazen nije bila odgovarajuća, pa je ideja o protočnom bazenu brzo propala zbog velikih količina mulja koje je potok donosio.

Bazen na Divčibarama nikada nije proradio, niti je ikada imao kupača. Danas je do njega teško doći jer je zarastao u korov, nisko rastinje i drveće.

Sada na Divčibarama postoje zatvoreni bazeni u hotelu Crni vrh, Royal Mountain i u hotelu Divčibare.
Pitanje je, da li Divčibarama zaista treba otvoreni bazen?

2 реаговања на “Da li ste znali? Divčibare su imale bazen na otvorenom”

  1. Miki каже:

    Doci ce i njima kraj.

  2. Divčibarac каже:

    Dok god Sloga tj. Vidoje Vujić drži parcelu pod svojom šapom (vlasništvom) grad ne može ni razmišljati da istu propadajuću građevinu prepravi u neki drugi zanimljiv sadržaj.
    Još bitnije bi bilo da se pokušaj izgradnje njegovog Kongresnog centra tj odvratna i opasna rupa sa nedovršenim temeljima vrati na staro. Ali ni to ne može jer gospodinu traje još građevinska dozvola i grad ni tu ne može ništa.
    Lokalni moćnik, moćan samo za sebe oduvek..

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *