Utorak, 19.03.2024 | 10:01

Divčibarska kanalizacija – Od nemoguće misije do raspisivanja tendera!

Kako su Divčibare zadnjih godina jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji, tako se dosta pričalo i o problemima ovog planinskog centra.
Činilo se da će ekspanzija Divčibara biti kratkog daha zbog mnoštva infrastrukturnih problema sa kojima se decenijama meštani, vlasnici vila, apartmana, hotela ali i turisti bore.

Ako ste pre 5 godina poslednji put bili na Divčibarama, onda vam je sigurno ostalo u pamćenju razrovan i uništen put koji vodi do ove planinske lepotice. Ako ste bili u špicu sezone vrlo verovatno ste se borili sa čestim nestajanjem struje i vode, a niste imali ni gde da parkirate svoja vozila, niti da pozovete pomoć jer je mreža bila jako loša.

Pet godina kasnije dosta stvari se promenilo!

Sada se iz Beograda stiže za nešto malo više od sat vremena, prvo autoputem a zatim novim, asfaltiranim putem. Više nema problema sa parkiranjem jer je izgrađen novi, veliki parking u blizini Pošte. Ni struja više nije problem nakon izgradnje i povezivanja trafostanice koja je jačine dva puta 8 MW dok je potrošnja na Divčibarama u špicu sezone bila 4,5MW. Takođe, na celoj teritoriji Divčibara provučena je optika, pa tako više nema problema ni sa internetom i mrežom. Kada govorimo o vodi, jednom od najvećih problema, iako je dolazilo do prekida snabdevanja vodom, radovi na vodovodnoj mreži i izgradnji rezervoara su pri samom kraju što znači kraj mukama sa snabedavnjem i lošim pritiskom. Međutim, šta se dešava sa višedecenijiskim problemom koji muči Divčibare, a to je svakako kanalizacija?

Ljubitelji prirode, vlasnici apartmana i vikendica, turisti, žalili su se i ukazivali su na ovaj problem, isticajući da je izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpdanih voda nužno kako bi se sačuvala netaknuta priroda ovog kraja. Od gradskih vlasti moglo se čuti da GU Valjevo intenzivo radi na ovom problemu radeći projekat u saradnji sa Cipom (Saobraćajnim institutom) koji je kasnije predat Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Projekat je urađen, čak je i ministarka Vujović , odgovarajući na pitanje portala hellodivcibare.com, potvrdila da će se kanalizacija raditi u 2024. godini i da očekuje raspisivanje tendera početkom godine. Usledilo je višemesečno ćutanje, međutim izgleda da Divčibare konačno dobijaju kanalizaciju.

Kako portal hellodivcibare nezvanično saznaje, sredstva kao i sam projekat izgradnje kanalizacione mreže je odobren od strane Ministarstva zaštite životne sredine, a sada sledi raspisivanje tendera i izdavanje građevinske dozvole od strane GU Valjvo. Nakon toga, konačno se započinje kopanje kanalizacione mreže koje se očekuje u junu ili julu ove godine, dok je firma koja dobije na tenderu dužna da izradi projekat postrojenja za preradu otpadnih voda te se ta izgradnja očekuje nešto kasnije. Kapacitet ovog postrojenja predviđen je za maksimalno 16 000 korisinka, što je znatno više od trenutog broja potrošača i ima prostora za nove. Za celokupan projekat izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda izdvojeno je čak 12 miliona evra! Završetkom izgradnje kanalizacione mreže, završava se i izgradnja celokupne neophodne infrastrukture na Divčibarama, zatim ostaje razvoj turističkog sadržaja koji je takođe neophodan za napredak ovog turističkog centra.

2 реаговања на “Divčibarska kanalizacija – Od nemoguće misije do raspisivanja tendera!”

  1. Divcibarac каже:

    Nama divcibarcima ovo je divna vest. Dosada u zadnje tri godine ispunili su svako obecanje. Ja zelim da verujem da ce i ovo a to cemo videti kako kazu pre izbora. Cemu samo non stop negativni komentari..

  2. O'Shea каже:

    Predizborna žvaka

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *