Subota, 16.09.2023 | 10:57

Dobri ljudi i lekovite staze Divčibara

Divčibare su blizu, na samo sat ipo od Beograda, od Novog Sada dva. To je mali napor do blage klime, toplog sunca i pitomog okruženja prirode.

Na pola sata od Valjeva ka Divčibarima tabla nas usmerava da svratimo malo ka Obradovičima. Krajolik i šaroliki obronci koje nas okružuje, na kojima mirno pasu krave, podsećaju na one sa starih razglednica. Na maljenskim livadama rastu izuzetno jake trave, koje mesu i mleku daju poseban i prepoznatljiv prijatan ukus.

Odmah pored seoskog domaćinstva Obradovića je planinska Bukovska reka iz čije bistrine nastaje Gradac. jedna od najčistijih reka Srbije. Nekoliko lepih virova pored kuće su prava prilika za kupanje. 

Prolazimo ispod sterinske drvene kapije u dvorište Obradovića, stazom od kamenih ploča, dok nam ambijent budi neku nesvakidašnju nostlgiju. Stara pomoćna kuća sa kamenom osnovom u dvorištu iza odškrinutih vrata krije pravi etno muzej. Ognjište, stari kreveti, sudovi i ostalo pokućstvo… 

etno kuća

Zatičemo domaćicu Milju kako hrani ribu u ribnjaku iza lepo uređene bašte. Voda vri od praćakanja i otkriva bogatu riznicu za goste sladokusce. Milja nas je sačekala vedra i širokog osmeha. Gostoprimljiva domaćica je po čuvenju vrsna kuvarica i nestrpljivo sedamo za trpezu njenog domaćinstva. Police krasi šarena zimnica od najraznovrsnijoh mariniranih gljiva.

Ali mi smo ovom prilikom došli da se zasladimo sa sačevima koje ona pravi na specijalni način. Dobrodošlicu nam želi domaćim sokom od čistog voća koje sama pravi. Koji pre probati.. malinu, jagodicu, kupinu… mmmm… Kao melem rashlađen sok na vreli dan. Naša domaćica svako juto nude gostima sveže pomuženo mleko, na koje mirišu sir i kajmak kojim se gostimo. Na bogatoj trpezi je tek ubrano povrće iz bašte.

O hrani vam nećemo pričati, red je da probate i sami se uverite u ispravnost odluke da skrenete ka Obradovićima.

Kroz priču saznajemo da su Vojvođani i Beograđani česti i rado viđeni gosti. Pored blegodeti koje im pruža domaćinstvo, a ima ih na pretek, na domak su im tihe i pitome Divčibarske livade ili istorijsko  Valjevo prepuno zanimljivih sadržaja. Večera i meka postelja ih svakako čeka u domu Obradovića.

Milja je odličan poznavalac lekovitog bilja i gljiva, i sa njom ih možete brati ali i saznati autentične i starinske recepte za njihovo spremanje.

Upravo ovde, u Obradovičima se svake godine prvog vikenda juna održava manifestacija „Lekovitim stazama Valjevskih planina“ posećena od planinara, ljubitelja prirode i radoznalih posetioca, gde uče i prikupljaju lekovito bilje ovih krajolika.

Mi nastavljamo naše putovanje na Divčibare. Ali vratićemo se kod Milje na večeru.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *