Ponedeljak, 13.05.2024 | 13:10

Kako razvoj Divčibara utiče na razvoj Valjeva?!

Oduvek se smatralo da Divčibare predstavljaju biser turizma Valjevskog kraja. Kroz godine, ovo mesto prolazilo je kroz razne faze, napredovalo je, stagniralo, bivalo zaboravljeno i tako u krug. Da li je zaista došlo zlatno doba Divčibara i zbog čega je to važno za grad Valjevo?

Do skoro jedina dva planinska centra koji privlače veliki broj turista bili su Kopaonik i Zlatibor, međutim Divčibare su se posle godina stagnacije vratile u igru, te sada sve veći broj turista i investitorq bira upravo ovu destinaciju.

DA LI RAZVOJ DIVČIBARA ZNAČI I RAZVOJ VALJEVA?

Naravo, veliki broj turista i investitora znači i veći priliv novca u gradski i republički budžet.

KAKO TO FUNKCIONIŠE?

Obzirom da su Divčibare primamljiva destinacija za investitore, sve više njih odlučuje se da svoj kapitali uloži upravo ovde. Međutim, nakon uvođenja novog plana generalne regulacije Divčibara povećana je i taksa za građevinsko zemljište koja iznosi oko 100e po kadvatru.

EVO PRIMERA:
Ako jedna zgrada sa nekoliko apartmana napr. ima 1500m2, investitor za građevinsku taksu mora da izdvoji 150.000.00e (15000m2 x 100e), a sav taj novac sliva se u gradski budžet.

Sa otvaranjem hotela, restorana ali i apartmana, otvorila su se i nova radna mesta za konobare, kuvare, sobarice, recepcionare, menadžere itd. a tu su i građevinski radnici. Samim tim smanjuje je broj nezaposlenih na teritoriji grada Valjeva!

Nemojmo zaboraviti ni boravišne takse koji su turisti u obavezi da plate tokom svig boravka a koje su uglavnom uračunate u cenu smeštaja.

Javila se veća potreba za turističkim vodičima i profesionalnim planinarima koji vode šetačke ture po Maljenu obzirom da su Divčibare najbliža destinacija velikim gradovima.

Festivali i turisteičke atrakcije kao što je Mounatin Music Fest, okuplja na hiljade ljudi što povećava promet svih usluga a olaćanjem poreza na te usluge puni se i Reoublički budžet.

Dok jedni ovaj period vide kao zlatno doba Divčibara, drugi smatraju da to ipak nije tačno. Bilo kako bilo, brojke ne lažu a one nam potvrđuju da su divčibare u top 10 turističkih destinacija u Srbiji što sa sobom nosi prosperitet kako grada Valjeva, tako i Divčibara!

Једно реаговање на “Kako razvoj Divčibara utiče na razvoj Valjeva?!”

 1. Ja sam каже:

  Velika pohvala za rukovodstvo grada koje velikim naporima primetno utiču na razvoj do skoro nebrušenog dijamnata srpskog turizma.
  Da, istina je da ima još puno posla, ali ne završi se samo ono što nije ni započeto.
  Nova pijaca, unapredjenje vodovodne mreže i značajno unapredjenje elektroenergetske mreže samo su neki od podviga grada koji će uskoro moći da se ponosi kompletiranom infrastrukturom ovog planinskog naselja?

  Da li je došlo do preurbanizacije? Sa koeficijentom izgradjenosti od 15% svakako ne.
  Da li je narušena priroda? Ne, narušena je samo zapuštenost i čamotinja praznih šuma i livada.
  I Sibir ima netkanutu prirodu pa nema turizam

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *