Petak, 10.11.2023 | 10:07

Koliko košta vikendica na Divčibarama?

Većina ljudi koji su zainteresovani za nekretnine na Divčibarama opredeljuje se za apartmane. Nova gradnja omogućava im da dobiju ključeve odmah i da održavanje bude mnogo lakše. Međutim, ima i onih koji se odlučuju za izgradnju vikendica. Koliko novca je potrebno da biste kupili zemljište i izgradili vikendicu?

Potražnja za placevima na Divčibarama ne jenjava, a postignute cene po aru za zemljište na ovoj planini kreću se od 3.000 do 5.000 evra po aru. Cena varira u zavisnosti od atraktivnosti lokacije, odnosno da li je bliža centru ili skijaškoj stazi.

Na primer, ako želite da kupite plac od 5 ari, potrebno je da izdvojite oko 15.000 evra. Na tom placu smete da gradite na 15% od ukupne površine, a naknada za građevinsko zemljište je podignuta sa oko 30 evra na 100 evra. Dakle, ako gradite vikendicu od 100 kvadrata, izdvojićete 10.000 evra samo za naknadu za građevinsko zemljište (100 kvm x 100 evra). Međutim, postoje i olakšice. Ako do vašeg placa nije sprovedena, na primer, kanalizacija, naknada za građevinsko zemljište biće umanjena. Iz svega ovoga može se zaključiti da vam je za zemljište i neophodnu građevinsku dozvolu potrebno oko 25.000 evra (bez olakšica).

Kada je reč o kupovini gotovih vikendica, cena i tu varira u zavisnosti od lokacije, opremljenosti i kvadrature, a cene se kreću od oko 30.000 evra pa čak i do više stotina hiljada evra.

Luksuz je posedovati nekretnine na bilo kom od planinskih centara u Srbiji. Za šta biste se vi opredelili, vikendica ili apartman?

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *