Subota, 16.12.2023 | 11:22

Milica Ostojić – Načelnica inspekcije o zatvaranju gradilišta

Kako su Divčibare nakon dugogodišnje stagnacije počele ubrzano da se razvijaju, potreba za inspekcijskim nadzorom postala je sve veća. Upravo o ovoj temi i delovanju Odeljenja za inspekcijske poslove u koje spadaju komunalna inspekcija, inspekcija za zaštitu životne sredine, saobraćajna inspekcija, građevinska, turistička i prosvetna , hellodivcibare imalo je priliku da razgovara sa načelnicom Milicom Ostojić

Odeljenje za inspekcijske poslove organizuje redovne obilaske komunalnih inspektora ovog naseljenog mesta. U proteklom periodu bilo je bezbroj aktivnosti kojima su komunalni inspektori pokušali da reše bar deo tekućih problema koji postoje, ali koji su i nastali kao posledica povećane gradnje i velikog broja turista koji rado borave u ovom prelepom mestu.

1: Koji su najčešći problemi sa kojima se susrećete u svom radu a vezani su za Divčibare?

„Divlje deponije su česta pojava na Divčibarama. U saradnji sa JKP „Vidrak“ komunalna inspekcija uspeva da reši ovaj problem. Ipak, neophodno je istaći da su divlje deponije produkt ljudskog delovanja te je neophodno iskazati veliki apel na sve posetioce da iskažu maksimalnu dozu odgovornosti prema prirodi i mestu u kom borave.

Velikim zalaganjima komunalne inspekcije formirano je ukupno 28 stambenih zajednica, dok je u 4 uvedena prinudna uprava (u postupku registracije). Sve to će umnogome doprineti sprečavanju nastanka, ali i rešavanju tekućih problema.“

2. Mnogi kao najveći problem ističu nemarnost investitora i građevinaca, da li je to zaista tako i da li ste morali da zatvorite neko gradilište zbog nelegalnih radnji?

„Građevinska inspekcija svakako ima povećan obim posla u ovom naseljenom, turističkom mestu. Vrše se redovni inspekcijski nadzori u vidu prijema temelja i prijema u konstruktivnom smislu na osnovu dobijenih građevinskih dozvola. Ipak, pored redovnih, ima i vanrednih inspekcijskih nadzora po prijavama građana, ali i po službenoj dužnosti samih inspektora koji u redovnim kontrolama uoče eventualne nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju.

Jedan od poslednjih primera je doneto Rešenje kojim se naređuje zatvaranje gradilišta na parceli koja se nalazi u samom centru Divčibara.
Nakon obilaska terena inspektori su uočili objekat u centru Divčibara za koji postoji osnovana sumnja da se gradi bez prethodno pribavljene građevinske dozvole.
Građevinka inspekcija pokrenula je vanredni inspekcijski nadzor. Izlaskom na lokaciju objekta i merenjem izvedenog stanja, uvidom u registar izdatih odobrenja, građevinski inspektor je utvrdio da se izvode radovi bez prethodno izdatog odobrenja. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja da se izgradnja objekta izvodi suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli, primenom člana 181. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji, doneto je Rešenje kojim se naređuje zatvaranje gradilišta.“

3. Koji je glavni cilj odeljenja za inspekcijske poslove, šta je primarno na čemu će se u budućnosti raditi kako bi pomogli u razvoju Divčibara?

„Divčibare kao mesto koje zavređuje veliku pažnju grada Valjeva, ali i ostalih gradova u Srbiji o čemu govori upravo posećenost ovog mesta turistima iz najrazličitijih krajeva naše zemlje, trebalo bi da postane najudobnije mesto za boravak svih generacija.Inspekcijske službe će se svojim savesnim radom truditi da Divčibare postanu najsjajniji dragulj našeg kraja. Ipak, zalaganje jedne službe neće doprineti stvaranju okruženja kakvo želimo da postoji na prelepoj planini. Zato apel molbe upućujemo svakom pojedincu, posetiocu, meštaninu, savkom iivođaču i investitoru da sve svoje aktivnosti i delovanja usmere ka ispravnom i zakonitom postupanju jer nam je cilj da stvorimo mesto ugodno za boravak svih generacija.“

10 реаговања на “Milica Ostojić – Načelnica inspekcije o zatvaranju gradilišta”

 1. Biljana каже:

  Ispada da deponije prave posetioci i turisti! Otkud onda gomile šuta, gradjevinskog materijala, stiropora, pa čak i delova asfalta na deponijama!? Organizujte upravljanje gradjevinskim otpadom na Divčibarama u skladu sa zakonom i neka inspekcije počnu da rade svoj posao: da kažnjavaju neograđena i neuredna gradilišta, kao i nezakonita priključenja na kanalizaciju i izlivanje septičkih jama velikih apartmanskih objekata!

 2. Divcibarac каже:

  Sve zgrade koje se grade imaju uredne gradjevinske dozvole sto mzete videti po gradjevnskim tablama. Imate tam9 pise broj dozvole pa proverite u opstini. Taj vas fini iz centra godinqma jeste ali u objektu sagradjenom bez i jednog papira a sad kralj krenuo jos da siri. Ovde se radi samo o pukoj primeni zakona. Ako vama ne odgova4a zakon samo ovako pisite. Hvala bogu da imamo nekoga ko sme da stane na put bezakonju i ovakvim nestrucnim i politicki insinuiranim komentarima.

 3. Peca каже:

  Zašto ne zatvorite gradilišta kod nove staze koja rade bez dozvole,zašto ne zatvorite „hotele i restorane“ bez upotrebne dozvole…. Zašto ne radite svoj posao????

 4. Zoja каже:

  A dozvolili ste da se u samom centru, iza crkve, gradi ceo grad i poseku onoliki borovi.
  Stvarno, hvalite se zatvaranjem kioska, pored onolikih zgradurina koje niču bukvalno gde kome padne na pamet, usred šume.
  Zaštitite šumu i Divčibare!

 5. Bubamara Ja каже:

  E kakve sarene laze za maloumne

 6. Gordana каже:

  Sramota…pored toliko zgrada koje se grade…a znamo da sigurno nije sve po propisima…za svaku tu zgradu dobili su dozvolu preko veze ..vi zatvarate gradiliste na kome covek hoce da zastakli terasu…covek koji tu godinama radi…muci se da zaradi posteno…covek koji ima sestoro dece…sramota!!

 7. Divcibarac каже:

  Da li bi mogli malo da postujemo ono sto je nase. Nemojte bre tako negativno. Zlatibor valja a nase Divcibare ne. A nije ni uporedivo. I jedno i drugo ima dobro i lose. Postujte svoje i volite.

 8. Andrej каже:

  Kome gradnja ovolikih objekata.Nema kanalizacije vode sadržaja a ni gostiju.Zlatibor je grad jedino ako hoće i Divčibare to da postane.Ali kome.Uništavate i ono malo prirode što je bilo,a neka velika turistička destinacija nije ni bila niti je sada niti će bit.

 9. Volim Divcibare каже:

  Naslov je obecavao, kad ono inspekcija zatvorila kiosk a ja mislila neko gradiliste zaista… Verovatno nece stati gradnja vec ce biti kao na Zlatiboru, nazalost.

 10. Dobronamernik каже:

  Ako imate nadleznosti treba da zatvorite sve te ruzne objekte u centru Divcibara. Postoji divna pijaca pa neka tu rade. To ce vam pozdraviti svi divcibarci i turisti..

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *