Utorak, 31.10.2023 | 08:24

Nema leka apoteka

Kada pitate turiste i meštane Divčibara šta je ono što ovom turističkom mestu najviše fali, svi će se složiti.
KANALIZACIJA I APOTEKA!

O problemu kanalizacije, urađenom projektu i čekanju na odobrenje od strane Ministrarstva zaštite žvotne sredine već smo pisali, čak i razgovarali sa ministarkom Vujović. Ali zbog čega Divčibare nemaju apoteku?!

Stari Divčibarci ali i turisti koji su posećivali ovo naselje kada nije bilo ovoliko popularno, znaju da je apoteka postojala (kod ambulante) i pripadala je Apotekarskoj ustanovi Valjevo. Međutim, ona je ugašena kada je ova institucija zapala u dugove i zatvorila svoje objekte. Sada te dugove otplaćuje grad Valjevo, ali vratimo se na to zašto baš niko 7 godina nakon nije otvorio apoteku.

Važno je napomenuti da prostor nekadašnje apoteke pripada Domu zdravlja Valjevo koje je čekalo spajanje sa Opštom bolnicom u Zdravstveni centar i upravo zbog toga nisu moglii da izdaju ovaj prostor iako je kompletno bio sređen. Čekalo se odobrenje Republičke Direkcije nakon spajanja, što znači da država mora odobriti izdavanje jer je ona nadležna za ove ustanove.

U Zakonu o javnoj svojini piše da „davanje na korišćenje ili u zakup stvari u svojini Republike Srbije, osim stvari koje koristi Narodna banka Srbije, vrši se po prethodno pribavljenoj saglasnosti Direkcije. U slučaju kad se nepokretnost izda u zakup bez saglasnosti nadležnog organa, smatraće se da se nepokretnost koristi suprotno zakonu“.

Takođe, Dom zdravlja Valjevo već je jedom objavio konkurs za zainteresovana fizicka i pravna lica koja bi uzela u zakup apoteku na Divčibarama. Na konkurs se javila samo jedna osoba koja je odustala od ovog projekta upravo jer se čekalo spajanje Doma zdravlja i Opšte bolnice Valjevo, kao i odobrenje Republičke Direkcije. Sada, prema nezvaničnim informacijama koje poseduje portal hellodivcibare, Zdravstevni centar je zainterosvan za izdavanje i davanje u zakup ovog prostora, kao i da ponovo objavi konkurs na koji mogu konkurisati sva zainteresovana pravna i fizička lica. Jednostavno je, zainteresovani treba da se obrate Zdravstvenom centru Valjevo koji će nakon toga objaviti konkurs!

Broj turista raste, samim tim i potreba za apotekom. Problemi infrastrukture se rešavaju, ali da li će i ovi „manji“ problemi uspeti da se reše kako bi Divčibare mogle da se pohvale svime što jedan turistički centar treba da poseduje?

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *