Utorak, 18.07.2023 | 20:38

Po kome su data imena ulica

Ulice na Divčibarama od 2018. godine imaju svoja imena, a sigurno će vas zanimati po kome ili po čemu su tako nazvane:

VALJEVSKA ULICA – glavna saobraćajnica (koja ide preko Divčibara)

GOĐEVAČKA ULICA – Po Gođevcima, jednoj od brojnijih, imućnijih i najuglednijih porodica u Valjevu i okolini, koja je iznedrila brojne vešte neimare, poznate privrednike, intelektualce, industrijalce, dobrotvore i druge zvaće se Gođevačka ulica, od Valjevske ulice ka Odmaralištu „Stevan Filipović“.

ULICA VLADIKE MILENTIJA VUJIĆA – Ulica od glavne saobraćajnice ka staroj deponiji nosiće ime Vladike Melentija Vujića iz obližnjeg sela Osečenica koji je kao timočki vladika dosta uradio na obnovi duhovnog života i verskih objekata, školovanju ženske dece, suzbijanju sujeverja i slično. Bio je jedan od pionira turizma na Divčibarama, angažovao se na obezbeđenju kvalitetne pijaće vode u tom kraju i postao glavni junak romana Svetolika Rankovića „Porušeni ideali“.

ULICA DR DIMITRIJA PITOVIĆA – Ime dr Dimitrija Pitovića, predratnog lekara Zdravstvene zadruge u Gornjoj Toplici, a ratnog lekara Valjevskog partizanskog odreda, koji je teško ranjen tokom borbi na Divčibarama, a da ne bi živ pao protivniku u ruke 15. februara 1942. godine na Divčibarama izvršio je samoubistvo, nosiće ulica koja se odvaja od Valjevske ulice preko puta pošte ka većoj grupi kuća.

ULICA KNEZA MILOŠA – Ime kneza Miloša (Obrenovića), koji je vladao Srbijom skoro tri decenije, često boravio na Divčibarama gde se odmarao i imao veliki stočarski zavod (farmu) i značajno doprineo proširenju i popravljanju rasnog sastava stoke u valjevskom kraju dobila je ulica koja od centra Divčibara ide pored crkve, hotela „Maljen“, bivšeg Krušikovog odmarališta ka Golubcu.

ULICA BOGOLJUBA LOME – Po diplomiranom pravniku, poznatom turističkom posleniku, agilnom propagatoru ove vazdušne banje i autoru dve knjige o njoj Boki (Bogoljubu) Lomi iz Valjeva, zvaće se ulica koja ide od Valjevske ulice do pijace i pekare.

ULICA LJUBINKE OLUJIĆ – Ime poznata nastavnice fizičkog vaspitanja, neumorne sportske radnice i organizatorke rekreativne nastave brojnih grupa dece na Divčibarama Ljubinke Olujić iz Valjeva dobila je ulica od Valjevske koja prolazi pored hotela „Pepa“ ka Seizmološkoj stanici.

ULICA PANČEVAČKA – Po Pančevu, sedištu istoimene opštine i Južnobanatskog okruga, čiji stanovnici ne samo da vrlo često i masovno borave na Divčibarama već i podižu svoje objekte zvaće se Pančevačka – ona ulica koja od Valjevske, vodi pored Pančevačkog odmarališta, objekta kazneno-popravnog doma i apartmana „Markovi konaci“.

KOSJERIĆKA ULICA – Kosjerićka ulica vodi od Seizmološke stanice do puta Divčibare – Tometino Polje i dalje ka Kosjeriću; predstavlja granični pojas sa tom susednom opštinom čiji žitelji imaju dosta imanja i objekata na Divčibarama.

ULICA BELOG NARCISA – Po belom narcisu, vrlo rasprostranjenoj ukrasnoj biljci koja ima najlepši cvet na Divčibarama, a po kojoj su se zvali nekadašnji pesnički susreti, poznata privredno-turistička manifestacija i zanimljiva revija koja je dugo izlazila, dobila naziv obilaznica oko Divčibara od puta za Kaonu do bivše deponije na Golupcu.

ULICA JEREMIČKA – Po biljci jeremičak, koja je veoma retka i dosta ugrožena, pa je i postala endem Divčibara zvaće se Ulica Jeremička, ulica koja vodi do odmarališta PTT –a.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *