Utorak, 18.07.2023 | 21:38

Prelepi retki Jeremičak

Oprez! Jeremičak je retka i ugrožena, ali i zaštićena biljna vrsta Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti!

Ovaj prelepi žbunić je retko kada viši od pola metra. U rano proleće niču žućkastobeli cvetovi, sa jednim od najugodnijih i najsloženijh cvetnih mirisa. Svaku cvetnu glavicu čini desetak do dvadesetak cvetića a plod jeremička sazreva obično u julu. Ova tipično balkanska vrsta raste u retkim šumama crnoga bora, do 1600 m nadmorske visine.

U našem narodu jeremičak odavno poznat i omiljen, i zato na žalost ima i neizvesnu budućnost. Ljudi kao da čine sve da ga unište, jer njegovi nežni cvetovi i prelepi miris privlači posetioce, koji ga čupaju iz korena. Jeremičak zapravo veoma retka biljka, i ako se toko nastavi u veoma bliskoj budućnosti ćemo se sećati da je, nekad, rastao jeremičak.

Moramo na kraju da upozorimo da i kora i plodovi jeremička sadrže veoma otrovne materije, i ne smeju se jesti, jer izazivaju opekotine u želucu, gađenje i povraćanje. Oguljene stabljike i kora sadrže otrovni glikozid dafnin, koji u dužem dodiru sa ljudskom kožom može da prouzrokuje plikove i teža obolenja kože. Ne samo zbog njegovih loših, već najviše zbog njegovih dobrih osobina, ostavimo jeremičak da raste tu gde mu je priroda dala da raste.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *