Sreda, 31.01.2024 | 10:41

Skijanje ili snowbording?

Zaljubljenici u zimske sportove obično nemaju dilemu oko ovog izbora. Često su prilično odani jednom od sportova zbog toga što su ga prvo naučili ili im je jedan način vožnje oduvek više prijao. Početnici, s druge strane, mogu se naći u dilemi zbog nedostatka iskustva, pa u nastavku možete saznati više o čarima i razlikama između ova dva sporta kako biste doneli informisani izbor.

Šta je lakše naučiti?
Skijanje je često lakše za početnike, ali ako već imate iskustva u snowboardingu, možda ćete lakše napredovati u tom sportu. Skijanje se često smatra prirodnijim za početnike u ski školama, jer omogućava slobodu kretanja s nezavisnim pomeranjem nogu. S druge strane, snowboarding zahteva određeni period prilagođavanja i može dovesti do više padova na početku, ali nakon savladavanja osnova, napredak je lakši.

Šta je opasnije?
Tipične povrede skijaša razlikuju se od onih koje su česte kod snowboardera. Skijaši često rizikuju povrede kolena, dok su snowboarderi više izloženi povredama zglobova na rukama i nogama, kao i ramenima. Posle skijanja možete očekivati bol u kolenima i zglobovima, dok snowboarding često izaziva umor u celom telu zbog kretanja celog tela bez štapova kao podrške.

Šta je pogodnije?
Ako birate prema praktičnosti opreme, snowboarding je često pogodniji jer zahteva manje opreme – samo dasku i čizme. Kačenje i silazak sa ski lifta obično su jednostavniji za skijaše, dok boarderi moraju vežbati stajanje na dasci na jednoj nozi kako bi se prikačili na lift.

Ukoliko nemate preferencije i voljni ste učiti oba sporta, može biti korisno prvo savladati osnove skijanja, a zatim se prebaciti na snowboarding ako to želite, jer će vam prvo iskustvo olakšati učenje drugog sporta.

Na Divčibarama postoje dve ski staze (Crni vrh i Centar) u okviru kojih se nalaze ski škole. Zato ne gubite vreme i opredelite se, SKIJANJE ILI SNOWBORDING!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *