Sreda, 20.03.2024 | 10:10

Sok od breze – Dar prirode ili zloupotreba prirodnih resursa?

Tragom informacije da se na Divčibarama vrši proces ceđenja brezine vode, odlučili smo da otkrijemo da li je ona zaista blagotvorna za zdravlje i koliko je sam proces štetan za stabla.

Prema informacijama do kojih smo došli smatra se da je brezina voda 100% prirodan, organski napitak dobijen istakanjem iz drveta breze. U severnim zemljama kao što su Rusija, Skandinavija i baltičke zemlje, ovaj napitak se koristi već stotinama godina kao tonik, dodatak ishrani i u medicinske svrhe. U poslednje vreme postaje popularan i širom Evrope i sveta. Brezina voda dobija se iz ekološki čistih planinskih područja. Brezina voda hidrira i osvežava. Ova blago slatka tečnost je puna minerala, vitamina, aminokiselina i enzima, bogat je izvor vitamina C i B. Predstavlja pravi osvežavajući energetski napitak, ali potpuno prirodan.

Drvo breze prirodno filtrira preko 100 litara vode dnevno kroz svoj koren i upija mnoge minerale i hranljive sastojke. Brezin sok se sakuplja na zanimljiv način: jednostavnim bušenjem kore drveta kap po kap u posudu ili vrećicu – voda koja se cedi iz drveta je neverovatan dar prirode. Sok od breze može da se dobije samo jednom godišnje – u proleće – i to u ograničenim količinama

Jedna voditeljka nedavno je promovisala brezinu vodu i beauty salon koji prodaje ovaj napitak, a do nas je došla informacija da proces ceđenja brezine vode vrše na Divčibarama, s toga smo odlučili da ih kontaktiramo te su nam potvrdili tu informaciju.

Međutim, da li proces ceđenja brezine vode uništava stabla?

Pozvali smo stručnjake iz oblasti šumarstva i u neformalnom razgovoru nam je rečeno da ovaj proces ne mora nužno da trajno ošteti stablo. Do potpunog oštećenja dolazi ako konstantno tretira jedno te isto stablo (više puta). Tako dolazi do slabljenja stabla, što dovodi do njegovog uništenja, truljenja ili isušenja.

Priroda je dar i treba koristiti njene benefite ali i brinuti o njenoj zaštiti i očuvanju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *