Ponedeljak, 19.02.2024 | 12:15

Sretenje na Divčibarama – pokazatelj napretka i problema!

I ove godine Divčibare su za sretenjske praznike bile prepune turista! Velika popularnost ove destinacije pokazatelj je ogromnog potencijala Divčibara!

Ugostitelji su se svojski potrudili da svojim gostima prirede odmor za pamćenje, od pešačkih tura preko vožnji kvadovim, panormaskih vožnji žičarom, velikog izbora domaćih proizvoda i suvenira koji su krasili tezge do svirki u restoranima i hotelima. Za neke je to bilo i više nego dovoljno za uživanje, dok su se drugi susretali sa nizom problema.

Kao i za doček Nove godine, glavni problem koji je mučio kako turiste, tako i ugostitelje je nedostatak vode. Oni malo iskusniji na vreme su se obezbedili pumpama i rezervoarima za vodu, pa su tako rešili ovaj višedecenijski problem, bar u ovom špicu sezone.

Dobra vest za sve ljubitelje Divčibara je da su radovi na izgradnji vodovodne mreže kao i novog rezervoara pri kraju, te je počela provera kapaciteta bušotina s toga se očekuje da će uskoro biti puštene zvanično u rad.

Sa velikim brojem turista, dolazi i velika količina otpada koji je još jedan od problema sa kojim se ljubitelji ovog dela Maljena susreću. Rešenje ovog problema je na pomolu pa će Divčibare dobiti 12 novih podzemnih kontejnera prema planu JKP „Vidrak Valjevo“ za ovu godinu.

Rizla i prašina koji su ostali nakon otapanja snega takođe su narušavali sliku Divčibara, pa je upravo zbog toga „Vidrak“ za Sretenje izašao na teren kako bi vanredno oprali ulice što je bilo planirano tek u maju.

Kada se uzmu sve vrline i mane Divčibara, jedno je sigurno a to je ogroman potencijal na koji utiče blizina velkim gradovima ali i dalje netaknuta priroda. Problemi ne nastaju preko noći, s toga ih je nemoguće brzo i rešiti ali ono što je možda i najvažnije je to da se ne guraju pod tepih već da se na njihovom rešavanju intenzivno radi.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *