Petak, 27.10.2023 | 09:15

Šta nedostaje Divčibarama?!

Kako raste popularnost Divčibara kod domaćih i stranih turista, tako se nameće pitanje šta je to potrebno ovom turističkom centru kako bi zasijao punim sjajem?

Naravno, infrastruktura je osnov za razvoj i zaista dosta toga je urađeno popu puteva, parkinga, trafo stanice, dok su vodovodna mreža i novi rezervoar u izgradnji a projekat kanalizacije gotov i u završnoj fazi odobravanja od strane ministarstva. Ipak, turisti adekvatnu infrastrukturu podrazumevaju ali šta nedostaje od sadržaja koji bi privukao još veći broj turista?

Ako ste ikada bili na Divčibarama ili se raspitivali za ovaj deo Maljena, onda sigurna znate da je ovo mesto mirno. Nema noćnih klubova, pregršt butika i neograničen broj pabova, kafića i restorana. Koncept Divčibara i jeste „Pitomo i tiho“ što ih odvaja od ostalih turističkih centara u Srbiji.

Kada govorimo o sadržaju, i on se u poslednje vreme menjao. Akcenat bačen na aktivnosti u prirodi poput Zip line-a, Avantura parka, vožnje turističkim vozićem, obilazak Divčibara kroz pešačke staze ili vožnje biciklom, kvadom… Tu su i manifestacije na otvorenom poput Mountain Music Fest-a, Divca Trail-a, Dana gljiva i obeležavanja praznika. Međutim, potrebe i zahtevi se proširuju pa tako sada na Divčibarama postoji nekoliko Spa centara kao i više igraonica u zatvorenom, kako za najmlađe tako i za nešto starije koji u njima uživaju u toku zimskog i kišnog perioda najviše.

Ono što su turisti naglašavali kao možda najveću zamerku je manjak zabavnog programa poput laganih svirki vikendom. Osluškivajući njihove potrebe, ugostitelji su proširili svoje ponude pa tako u pojedinim mestima, poput restorana Central D, sada svake subote možete uživati u laganoj svirci

Pored toga, u planu je i izrada turističkih i istorijskih lokaliteta, vidikovaca koji će svakom posetiocu otkrijiti taju nastanka i lepote Divčibara.

Dugo godina unazad Divčibare su bile neiskorišćen potencijal, čini se da se krupnim koracima ide ka ostvarivanju toga da postanu centar turističkih zbivanja u Srbiji.

Kako biste Vi voleli da vidite Divčibare kroz par godina, šta im to još nedostaje?

Једно реаговање на “Šta nedostaje Divčibarama?!”

 1. Silva Divčibare каже:

  Kao i svaki, i ovaj članak je tačno pogodio u centar. Svaka čast.
  Zahvaljujemo Vam što aktivnim održavanjem ovog portala doprinoseite razvoju divčibarskog turizma.

  Ne ulazeći u infrastrukturne probleme koji su razumljivi i sveprisutni kod svakog turističkog mesta u začeću ozbiljnog turizma izneo bih svoje mišljenje i viđenje Divčibara kao turističkog mesta.

  Ono što jeste primetno na Divčibarama je nedostatak individualizma turističkog mesta kao takvog.
  Niko se za ozbiljno turizmom na divčibarama ne BAVI, nama se turizam DEŠAVA..

  Divčibare nisu ni Zlatibor (nema kafića, butika, diskoteka) a nisu ni Tara (apsolutna divljina sa drvenim kućicama bez prodavnice u blizini).

  Poražavajuće je to što su Divčibare TRENUTNO (i nadamo se samo trenutno) preuzele najgore osobine i jedne i druge gorepomenute planine:
  Gradilišta su na sve strane, kao na Zlatiboru (kojih takođe nismo protivnici, s obzirom na nisku stopu indeksa zauzetosti parcele očuvaće se veliki deo zelenih površina što apsolutno pozdravljamo), a od Tare su preuzele to da turista nema gde da kupi patike, lekove, popravi zub…

  Divčibare se trenutno nalaze na raskrsnici i odavno je vreme da odluče kojim putem nastavljaju svoje kretanje.
  Putem pružanja turistima velikog broja sadržaja raznih vrsta-što neminovno prati ekspanzija broja kvadrata nauštrb mira i tišine ili očuvanje samo postojećih kvadrata i skromnih sadržaja koji svakom turisti posle dva dana dosade.

  Nadamo se da će nadležni ovaj problem uzeti u ozbiljno razmatranje i odlučiti kojim putem dalje nastavljamo s obzirom na to da u oba slučaja imamo veliku interesnu grupu i nijedan neće biti pogrešan kao trenuti status QUO.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *