Ponedeljak, 08.05.2023 | 21:32

Staze zdravlja – pešačke staze na Divčibarama

Na Divčibarama postoji komleks uređenih pešačkih staza koje posetiocima pružaju potpun doživljaj. Staze su različite težine tako da u zavisnosti od starosti i fizičke pripremljenosti svako može naći odgovarajuću rutu.

Staza Ljuti krš
Ova staza prolazi kroz šumovite predele prirodnog rezervata druge kategorije. Na vrhu kamenitog grebena, Ljuti krš, na 962 m.n.v. nalazi se vidikovac sa prelepim pogledom na valjevske planine.

Staza Golubac
Počinje u centru i uz konstantan, blagi uspon kroz vikend naselje, livade i šume do vrha Golubac na 1056 m.n.v. Tu se nalazi drvena osmatračnica sa koje se pruža neverovatan pogled na okolne planine.

Staza Velika pleć
Ova staza je specifična jer jednim delom ide asfaltnim putem i makadamom, Kasnije, uz blagu uspon kroz četinarsku šumu i zaravan, stiže se do vrha na 1050 m.n.v. sa koga se pruža predivan pogled na Suvobor, Ravnu goru,Kablar i Ovčar. Iza se mogu videti Tara, Zlatibor pa sve do Kopaonika i Golije.

Staza Paljba
Staza počinje od crkve u centru i asfaltnim putem u pravcu Kaone. Nakon toga , utabanim putem kroz šume i livade vodi do vrha Paljba na 1051 m.n.v. odakle se vide vrhovi Maljena i valjevskih planina.

Staza Crni vrh
Jednim delom ova staza se preklapa sa stazom Velika pleć a onda kroz šumu kao iz bajke pa sve do vrha na 1091 m.n.v. odakle se pruža pogled na Suvobor,Kablar, Ovčar Zajaču i Subjel. Kada je vedro vreme u daljini se vide Golija, Kopaonik, Zlatibor i Tara.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *