Četvrtak, 28.09.2023 | 10:38

Tajne vile Razvigore u knjizi „Divčibare- Između mita i stvarnosti“

Par godina unazad Divčibare privlače veliku pažnju turista, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Iako raste broj posetilaca, o ovom mestu i njegovom nastanku nije se znalo mnogo. Mogla se čuti tek poneka priča o koja nije bila utemljena u istorijskim činjenicama.

Međutim, par ljubitelja ovog dela planine Maljen odlučili su da istraže kako su Divčibare nastale a kao rezultat tog istraživanja izdata je knjiga “Divčibare- Između mita i stvarnosti” čiji su autori Marinko Lugonja, akademski slikar Zoran Mujbegović i član Gradskog veća zadužen za razvoj Divčibara, Vladimir Blagojević.

Ova knjiga oslanja se na istorijske činjenice, arheološka nalazišta ali i mitove. U njoj se govori o caru (tada kralju) Dušanu , njegovim pobedama, utvrđenju na Beloj steni ali i o večnoj ljubavi vile Razvigore i princa Andrijaša, kao i o Morani koja je zatočena u starom rudniku na Divčibarama.

Promocija projekta “Divčibare- Između mita i stvarnosti” očekuje se 15. novembra, a čitav projekat podržala je Turistička organizacija Valjevo.

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *