Ponedeljak, 20.11.2023 | 10:30

Turisti biraju Divčibare

Najčešće turističke destinacije u Srbiji privlače Ruse i Turke, koji su zabeležili najviše poseta, dok Srbi najradije biraju sledeće lokacije.

Ove godine, turisti iz Rusije su prednjačili po broju poseta Srbiji, sve više birajući srpske banje i planinske centre. Drugo mesto po broju noćenja pripada turistima iz Turske, a zatim slede posetioci iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Rumunije i Kine. Beograd i Novi Sad su omiljeni gradovi među stranim turistima, dok se domaći ljubitelji putovanja najčešće opredeljuju za Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Sokobanju i Vrnjačku Banju. Primećen je veliki interes za doček Nove godine, s obzirom na rasprodatost aranžmana, dok se beleži i porast cena smeštaja za oko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS), izjavila je za RTS da se očekuje da 2023. bude još jedna rekordna godina za srpski turizam. Tokom prvih devet meseci zabeležen je porast broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na prethodnu rekordnu godinu.

„U prvih devet meseci imali smo preko 3,2 miliona turističkih dolazaka, a inostrani turisti su učestvovali sa preko 50 procenata i beleže rast od čak 24 odsto. Što se noćenja tiče, ostvarili smo preko 9,7 miliona, što predstavlja porast od devet odsto u odnosu na isti period prošle godine“, rekla je Labović.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Rusije, sa više od 500.000 noćenja.
„Rusi često razmenjuju informacije o svojim putovanjima, prate naše promocije i sada ih možemo videti širom Srbije. Nisu više ograničeni samo na gradove, već sve više uživaju u prirodi, posećuju banje i planinske centre“, dodala je direktorka TOS-a.

Kada je reč o domaćim turistima, najpopularnije destinacije su Zlatibor, Sokobanja, Vrnjačka Banja, Kopaonik, dok se među drugim omiljenim lokacijama ističu Tara, Divčibare, Banja Vrdnik, Lukovska, Prolom i Kuršumlijska banja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *