Utorak, 09.05.2023 | 11:19

Upoznaj Divčibare

Divčibare su planinsko-turističko mesto smešteno pored Valjeva na padinama Maljena, u zapadnom delu Srbije. Nalaze se na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, što omogućava predivne poglede na okolne planine i doline. Divčibare su poznate po svojoj netaknutoj prirodi, šumama, čistom vazduhu, jezerima i rečicama i pašnjacima koji su u rano proleće prepuni belih narcisa. Udaljenost ovog planinskog bisera od Beograda je 100 kilometara, a od Novog Sada oko 200 kilometara. Brzo se I lako stiže zbog novih saobraćajnica, a predeli pored kojih se prolazi su prelepi i predstavljaju pravi užitak.
Samo turističko naselje je nastalo početkom prošlog veka i vrlo brzo Divčibare su postale popularno mesto za odmor srpskih intelektualaca i umetnika, koji su dolazili da uživaju u prirodi i stvaralačkoj atmosferi.

U poslednje vreme Divčibare se intenzivno razvijaju ali planski tako da se okolina maksimalno čuva i objekti se na adekvatan način uklapaju u tu sredinu. Takođe se radi na podizanju kvaliteta infrastrukture na najviši nivo. Tu se prvenstveno misli na saobraćajnice, kanalizaciju, struju, vodu I drugo.
Glavno turističko naselje se sastoji od hotela, vila, apartmana, restorana, kafe barova, prodavnica suvenira, marketa, sportskih terena i drugih turističkih objekata. U blizini se nalazi i veći broj seoskih domaćinstava i etno kuća, gde se posetioci mogu upoznati sa tradicionalnom srpskom kuhinjom i načinom života. Meštani su predusetljivi i veoma uslužni. Divčibare su popularno mesto za odmor tokom cele godine zbog prijatne klime i mogućnosti za planinarenje i pešačenje, tako i zimi zbog mogućnosti za skijanje i drugih zimskih sportova. Pored toga, zbog svoje klime, vazduha I nadmorske visine Divčibare predstavljaju idealno mesto za oporavak od modernih zdravstvenih pošasti kao što je stres I revitalizacija respiratornog sistema koji je ekstremno izložen zagađenim vazduhom u gradovima.

Pored prirodnih lepota, Divčibare nude i kulturne, umetničke, zabavne, sportske I druge sadržaje sadržaje. Za ljubitelje aktivnog odmora, Divčibare su odlična destinacija zbog brojnih sportskih terena i planinskih staza. Tu su i skijaški centar sa stazama za skijaše i snowboardere, kao i snow park za najmlađe. Mnogobrojne manifestacije prvenstveno tokom letnjeg perioda predstavljaju pravi magnet za posetioce iz zemlje I inostranstva.
Divčibare su poznate po kvalitetu hrane. Na ovom području se posebno ističu jela od mesa, kao što su jagnjetina, roštilj, pečenje, gulaš, čorbe i razne vrste kobasica pršuta i drugog suvog mesa. Takođe, na Divčibarama možete probati razne vrste sireva i kajmaka, kao i domaći hleb i peciva.
Pored toga, na Divčibarama se mogu naći restorani i kafane koje nude internacionalne kuhinje, kao i vegetarijanske i veganske opcije hrane. Mnogi restorani koriste lokalno uzgajane i proizvedene namirnice, što dodatno doprinosi autentičnosti hrane.Uz hranu, na Divčibarama se takođe može probati domaća rakija i vina proizvedena u okolnim vinogradima.
Danas, Divčibare su razvijeno turističko mesto koje privlači veliki broj posetilaca, ali i dalje čuva svoju istorijsku i kulturnu baštinu.

Ukratko, Divčibare su drugačije od drugih zimskih centara po tome što nude prelepe pejzaže, raznovrsne aktivnosti na otvorenom i bogatu kulturnu i tradicionalnu baštinu. Ovo mesto je idealno za one koji traže miran odmor u prirodi i žele da se bave različitim aktivnostima, ne samo zimskim sportovima.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *