Utorak, 18.07.2023 | 18:27

Valjevska Crna gora

Naš narod je planine Povlen, Maljen (gde se nalazi i Divčibare) i Suvobor koje okružuju Valjevo od davnina nazivao zajedničkim imenom Crna gora. To se najbolje vidi iz starih srpskih zapisa. 

U starim zapisima manastira Mrkšina crkva, koja se bavila i štampom 16. veku, piše da se manastir nalazi u podnožju Crne gore.

Turski putopisac Evlija Čelebija u svojim obimnom delu ”Putovanja” iz 17. veka ovu oblast Otomanskog carstva sa gustom šumom i ogromnim stablima naziva  Karadag, što je Crna gora prevedeno na Turski jezik. 

Za vreme svoje vladavine ovim prostorima (1718-1839) Austrijanci upisuju u kartama naziv područja  kao  Karadaške ili Crnogorske planine ili Zerna Gora. 

Sveštenik iz Sela Gvozdenovića kod Slovca pisao je 1781. godine kako je pao sneg u maju po Crnoj gori, a hroničar manastira Ćelije na gradcu u svojim zapisima opisuje da se manastir nalazi u podnožju Crne gore.

Knaz Miloš Obrenović u vreme svoje vladavine uspostavlja novo uređenje Srbije, ukida dotadašnje kneževine otomanske imperije i pravi nove srpske srezove. Otomanski Karadag tako krajem 18. veka gube svoje ime i odrednicu za planine Povlen, Maljen i Suvobor i deli se na Crnogorski i Kolubarski srez. Danas samo neke manje oblasti pored Kosjerića sačuvali su uspomenu na naziv Crna Gora. 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *