Nedelja, 20.08.2023 | 09:12

Vodeni biseri Divčibara

Potoci i rečice koje izviru sa Maljena pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Sliv Zapadne Morave čine Bela, Crna kamenica, Čalački potok, Ražanska i Rosićka reka, dok slivu Kolubare pripadaju Bukovska, Crna reka, Kozlica, Manastirica, Paklešnica i Krčmarska reka. Crna kamenica izvire ispod Golupca i protiče kroz Divčibare u užem smislu.
Spaja se sa Čalačkim potokom, na kojem je izgrađeno akumulaciono jezero koje sandbeva Divčibare vodom, zatim se spaja sa Belom Kamenicom i na taj način stvara reku Kamenicu koja se uliva u Zapadnu Moravu.

Takozvano, izletište Čalačka greda u blizini Čalačkog potoka,predstavlja zaštićeni prirodni rezervat prirode.
Bukovska reka koja izvire kod Golupca spaja se sa Crnom rekom, nakon Kozlice spaja se sa Zabavom, i kod sela Bogatić predstavlja reku Gradac. Greben Ljuti Krš koga zaokružuje Crna reka do njega se može doći jedino uskom trakom sastavljenom od zemlje a od Divčibara udaljen je oko pola sata. Crna rekla svojim tokom gradi klisuru i vodopade, koji su zaštićeni gustom četinarskom i listopadnom šumom na čijim obodima su izvori pijaće vode, koji služe kao pojila za raznu divljač.

Manastirica koja izvire pod Kraljevim stolom, predstavlja brzu planinsku rečicu koja pravi vodopad sa kaskadama, visok do 20m. Ovaj vodopad naziva se Skakalo, zbog specifinog pada vode sa stene na stenu dok ne formira pravi tok. Zbog specifičnog pada vode ovaj vodopad je dobio naziv Skakalo. Maljen je bogat izvorima hladne planinske vode, među kojima su najpoznatiji Markovi čanci, koji ima veoma zanimljivu priču o svom nastanku.

Prema saznanjima, Kraljević Marko je često boravio u ovim krajevima. Jednom prilikom pokušavao je da se napije vode sa ovog izvora ali je to bilo bezuspešno. Tada je Šarac svojom kopitom stao na mesto gde voda izvire i tako napravio dva udubljenja, koja podsećaju na čanke i tako su meštani ovog podneblja nazvali ovaj izvor Markovi čanci.

Nezaobilzani su i izvori kod Bele stene, Hajdučka česma na visu Čubrici, izvor u Todorčevića zabranu koji nosi veoma interesantnu pricu, kako iz kamena izbija izvor planinske vode. Postoji podatak da je do 1947. godine, iz stene izbijala voda, i kako bi voda mogla da se zadržava napravljeno je udubljenje u obliku trostrane prizme. Međutim, vlasnici šume nisu mogli da zahvate veću količinu vode, i morali su dinamitom da razbiju stenu, na kojoj se nalazi sadašnji kamen.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *