Četvrtak, 23.11.2023 | 11:54

Zbog čega je boravak u prirodi važan za zdravlje dece?!

Neretko se može čuti da su Divčibare idealna destinacija za boravak dece i porodice. Jedan od glavnih razloga je netaknuta priroda, čist vazduh i mnoštvo zabavnog sadržaja na otvorenom. Ali zbog čega je boravak u prirodi važan za pravilan rast i razvoj dece?

Svi mi želimo najbolje za našu decu, želimo da budu zdrava i da izrastu u srećne i stabilne ljude. Trudimo se da im pružimo najbolje što možemo, da im obezbedimo najzdraviju hranu i da ih od malih nogu uključimo u razne sportove i aktivnosti. Međutim, šta ako to nije dovoljno?

Iako navedene „mere“ mogu pozitivno uticati na zdravlje i razvoj našeg deteta, mnoge studije pokazuju da je najbolji dar koji možemo da im damo zapravo boravak na otvorenom i kontakt sa prirodom. Divčibare, kao idealna destinacija za boravak u prirodi, pružaju dodatnu vrednost ovom iskustvu.

UTICAJ NA FIZIČKO STANJE

Boravak na svežem vazduhu, u prirodi, pruža beskonačno mnogo opcija za igru. Svaka aktivnost kojom ćemo pokrenuti dete doprineće fizičkom razvoju njegovog tela. U poređenju sa igranjem u zatvorenom prostoru, deca su napolju mnogo aktivnija, pa samim tim troše više kalorija i pospešuju kondiciju. Takođe, umerena izloženost suncu omogućiće detetu da apsorbuje vitamin D, koji je izuzetno važan za jačanje imunog sistema. I ne zaboravimo na pokrete! Igranje u prirodi uključuje trčanje, penjanje, skakanje i bezbroj drugih pokreta koji su od esencijalne važnosti za pravilan fizički razvoj deteta.

RAZVOJ DRUŠTVENOSTI I EMPATIJE

Zbog specifičnosti okruženja i osećaja slobode koji se u tom okruženju često javlja, dešava se da i deca i odrasli u prirodi ispolje karakteristike koje u zatvorenom prostoru ne bi ispoljili. Studija sprovedena u Portugalu je pokazala da prilikom igre u prirodi dolazi do manje konflikata među decom nego prilikom igre u zatvorenim objektima. Utvrđeno je i da su deca u prirodi spremnija da sarađuju jedni sa drugima, da razvijaju zajedničke ciljeve i učvršćuju drugarstvo. Takođe, u ovom procesu njihove „saradnje“, deca su u stanju da lakše razumeju osećanja i potrebe drugih i da razviju empatiju. Ono što je možda najvažnije, deci je na velikom, otvorenom prostoru omogućeno da sami odluče kada će se igrati individualno, a u kom momentu su spremni na interakciju sa drugom decom. To je za njih, svakako, manje stresno nego kada se u skučenim igraonicama sudaraju jedni sa drugima, hteli to ili ne.

EMOCIONALNE DOBROBITI

Nije novost da boravak u prirodi generalno čini da se osećamo dobro. Osim toga, deci je u prirodnom okruženju često dozvoljeno da ispolje sve ono što im je u stanu ili drugom zatvorenom prostoru zabranjeno. Ohrabrite ih kada požele da skaču, viču, da se kotrljaju i rade sve ono od čega se inače suzdržavaju, a što im može pružiti osećaj slobode. Mnoge studije su pokazale da ovakve aktivnosti smiruju decu koja su hiperaktivna ili imaju poremećaj pažnje. Ne samo što će se deca koja su inače puna energije, u prirodi lakše osloboditi te energije, nego će se lakše i umiriti. Fokusiraće se na nešto što u zatvorenom prostoru nikada nemaju priliku da rade, kao što je igranje u pesku, kopanje rupe u zemlji ili jednostavno, praćenje bubamarinog leta.

Činjenica je da nam trendovi modernog društva ostavljaju sve manje vremena da se kvalitetno bavimo našom decom. Takođe, strah od povreda može biti još jedan od razloga zbog čega našu decu sve ređe izvodimo napolje. Međutim, bitno je da razumemo da je boravak u prirodi od krucijalne važnosti za njihovo zdravlje. Jedini način da pospešimo njihov razvoj je da otvorimo vrata i povedemo ih napolje kada god to možemo.

U većim gradovima to može biti problem, jer čak i redovno izvođenje dece u parkove ili igrališta ne znači i izloženost čistom, svežem vazduhu. Problemi alergija pa čak i astme kod dece u gradovima su sve učestaliji. Savet roditeljima je, da kada god su to u mogućnosti, tokom raspusta decu pošalju u boravak u prirodi.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *